divendres, 3 d’abril del 2009

30 anys d’ajuntament democràtic-2 Les Eleccions Generals del mes de març

feu clic per ampliar i poder copiar i llegir
Aquestes eleccions generals, fetes a un mes de les municipals, no van despertar un gran interès. Totes les forces politiques i la premsa es centraven més en les municipals que en les generals. Hi havia temes que preocupaven conjuntament, la situació del cens electoral, en aquell temps era molt deficient, degut a la dificultat de mantenir unes dades que variaven contínuament per mobilitat de la població i un empadronament que es tenia de fer sense mitjans informàtics, això ha canviat molt.
La propaganda electoral per presentar propostes, sols teníem “la tele” un sol canal, i de difícil accés per moltes formacions politiques. Per tant les enganxades de cartells fins a altes hores de la nit competint les diverses forces per uns espais limitats que quedaven atapeïts i sobreocupats era una activitat diària. Els mítings i presentacions de propostes a places i locals d’entitats, omplien les tardes. Les caravanes de cotxes eixordant a la ciutadania per repartir fulletons de má, l’activitat dels matins el cap de setmana. En definitiva un esgotament pels militants que si que militaven.
Les eleccions varen ser un dijous l’1 de març, dia laborable, amb 4 hores de festa per anar a votar.
Es van presentar per Barcelona 30 candidatures, la majoria de grups d’esquerra radical i independentistes, ni havia una de singular, que ha Badalona representava en Jose Guillén, el PIPPA (Partido Independiente Pro Politica Austera), sembla una broma però és real, va treure a Barcelona 2.409 vots 280 a Badalona, el senyor Guillén era un Tinent d’Alcalde, el número 2 de l’Ajuntament.
Les eleccions la va guanyar la UCD, el PSOE va ser el segon partit seguit pel PCE, els dos partits d’esquerra sumats tenien més vots que la UCD però no més diputats.
A Catalunya van guanyar els socialistes seguits de la UCD i el PSUC, a Badalona el PSC va obtenir 36.236 vots; el PSUC 27.159; UCD 11.134; CiU 10.151; PTC 3.267; ERC 1.900 i Coalició Democràtica 1.656.
Documentació de Revista de Badalona: pots baixar el fitxer ZIP amb 120 pagines sobre les eleccions des del dia 1 de genera al 16 de maig de 1979 (27 MB)

2 comentaris:

Cipriano López ha dit...

Hola Toni: un saludo, yo también me he acordado del aniversario puedes entrar en mi Blog http://clopezv.blogspot.com/. Que tiempo es y cuanto hace ya de aquello.

Saludos cordiales,

Cipriano López

Cipriano López ha dit...

Hola Toni: un saludo, yo también me he acordado del aniversario puedes entrar en mi Blog http://clopezv.blogspot.com/. Que tiempo es y cuanto hace ya de aquello.

Saludos cordiales,

Cipriano López