dilluns, 30 de març del 2009

30 anys d’ajuntament democràtic-1 Els directors de serveis

feu clic per ampliar i poder copiar i llegir

El dia 3 d’abril de 1979 Badalona, a l’igual que la resta d’Espanya, va deixar enrere les restes de les institucions franquistes. Les eleccions als ajuntaments, desprès de les generals, un cop aprovada la Constitució van significar el començament d’un nou model de govern. Ara 30 anys desprès quan dels representats de la voluntat dels ciutadans que van fer el pas endavant per entrar a l’Ajuntament ja no en queda cap al consistori, feré un record de com van ser aquells dies.
Per fer-ho tinc els meus records, i les pàgines de la Revista de Badalona on he tret informació recollida pels periodistes d’aquell moment, l’Enric Giralt, el Joan Josep Montornès, el Joan Roure, i altres.

Començo amb l’any 1979 i la presa de possessió dels Directors de Serveis. Que eren els Directors de Serveis i perquè eren?. Des de l’Assemblea de Partits i Entitats de Badalona, on estaven representats des dels Empresaris fins al Moviment Comunista, és va endegar una campanya contra un edifici que es volia construir a Dalt de la Vila sense complir les normes urbanístiques, el que va comportar demanar que el Governador Civil fes dimitir a l’alcalde, cosa que no es va concedir però que negociant el governador Civil va acceptar que les forces politiques presentessin uns Directors de Serveis que serien nomenats per l’alcalde per controlar la gestió municipal fins als nous ajuntaments democràtics.

El dimecres 3 de gener l’alcalde Ramos va nomenar els directors proposats pels partits desprès que el Ple ho acordés, van ser Hisenda i Patrimoni, Enric Fló (PSC); Cultura, Mireia Garcia-Cairó (PSUC); Acció Social, Eduardo Vinya Mata (CDC); Estadistica, Benito Cerdán (ERC); i Urbanisme Jose Manuel Ordas (PTC).

Aquest fet, crec que únic a Espanya, va permetre que des d’aquell moment les forces polítiques ja assumissin la part important de la gestió municipal.
Documentació de Revista de Badalona: a l'entrada del dia 3 d'abril.