dilluns, 17 de novembre del 2008

Mort a trets de quatre obrers de Badalona- El dia 26 d’agost de 1918

Ara fa 90 anys dels fets que van acabar amb la vida de quatre badalonins per trets disparats, a la plaça de La Vila des dels pòrtics de l’Ajuntament, però desgraciadament, la mort a trets d’obrers i persones civils en defensa dels seus drets, és un fet que encara continua produint-se al mon massa habitualment.
L’any 1982, estudiant sociologia a l’ICESB de Barcelona, vaig començar un treball de l’assignatura d’història sobre aquests fets, per motius de feina i política vaig deixar els estudis sense acabar. I ara al jubilar-me volia acabar-lo. He recuperat documentació, però altres feines que tinc entre mans de moment no em permeten dedicar-m’hi, com que la tecnologia actual (Internet) dona instruments per poder estudiar el tema als interessats deixo aquí la documentació recollida per que pugui ser consultada i els badalonins coneguem millor aquest episodi de la nostra historia.
S’han fet dos treballs sobre la vaga de la Casa Cros del 1918, que va ser el desencadenant d’aquest tràgic fet, i és poden baixar des de la web del Cedall.
El llibre de Joan Manent, Records d’un sindicalista llibertari català, pàg. 33 a 46 (recerca a PDF pàg. 16)
El llibre de Jordi Albaladejo i Joan Zambrana, Joan Peiró a Badalona 1905- 1920. pàg. 121 a 129 (recerca a PDF pàg. 135).
La documentació que he recollit de diverses fonts tant locals (arxiu històric del Museu Municipal de Badalona) com estatals (Hemeroteca de Barcelona, ca l’Ardiaca, o Internet) és poden consultar baixant els 2 fitxers comprimit que he deixat a Rapidshare. Espero que us sigui d’interès.
Si voleu saber que hi ha baixeu aquest document Word.

1918 Vaga Casa Cros (179.627 KB)

PremsaBDN (118.675KB)

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Una feina molt exhaustiva d'hemeroteca. Al baixar-ho però em surt l'opció de guardar enlloc d'obrir i no he pogut obrir la documentació comprimida.
Jordi Albaladejo

emipaez ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
emipaez ha dit...

Com va?

Aquests dos documents:

1918 Vaga Casa Cros (179.627 KB)

PremsaBDN (118.675KB)

tenen el mateix link. Sembla un error, oi?