dimecres, 26 d’agost del 2009

Reparada l'entrada- la Vaga de la Casa Cros 1918

L'Emilià Perez, m'ha deixat un comentari de que els enllaços estaven malament. Ja els he arreglat per poder baixar els dos arxius.

Anar a l'entrada. Moltes gràcies per l'avis.

dimarts, 25 d’agost del 2009

Margarida Xirgu- Recita a Federico García Lorca

No coneixia amb detall la vinculació de Margarida Xirgu amb Badalona, i al trobar aquest enllaç a “Los que no se consiguen” d’un disc recitant a García Lorca, m’he dit haig de fer una entrada, i aquí està.


Margarida Xirgu a Badalona


Actua al teatre Zorrilla


El 14 d’agost de 1910 Badalona va retre un homenatge a Àngel Guimerà que, després de diversos actes, va assistir a l’escenificació al Teatre Zorrilla de l’obra "El fill del rei" a càrrec de la companyia badalonina Terradas-Casas, en la que hi actuava Margarida Xirgu en els inicis de la seva carrera.


El 22 d'octubre de 1.933 l'ajuntament de Badalona concedeix a Margarida Xirgu i Enric Borràs la medalla de la ciutat i tres dies més tard es celebra com a cloenda de l' homenatge, una vetllada al Teatre Zorrilla amb la representació de "Maria Rosa" d'Àngel Guimerà, amb la Xirgu i Borràs al front d'un grup d 'intèrprets de l' elenc Terradas-Casas.


Gent Nova


A Badalona, per aquell temps, hi havia molta afecció al teatre, els actors badalonins quan posaven una obra en escena, es veien obligats a fer venir de Barcelona, una actriu afeccionada o professional, doncs es donava el cas que les famílies de Badalona, per pobres que fossin, no permetien a les noies que actuessin amb els actors locals. En el local de "Gent Nova", que estava situat en el carrer del Canonge Baranera, cantonada del carrer de Sant Francesc, uns joves afeccionats representaven, en el petit teatre, obres de tota mena. Fou en aquest escenari on actuà Margarida Xirgu moltes vegades. Tenia llavors 17 anys i per Tots Sants feia el "Tenorio". Margarida era una Doña Inés ingènua, d'una innegable candidesa, tan angelical com si fos una actriu professional. La darrera actuació de la Xirgu a Badalona seria molts anys desprès en el Cine Nou, segons Joan Abril en un article publicat a la "Revista de Badalona".


De la seva pàgina:


http://margaritaxirgu.es/biografi/biografi.htm



Referències a Badalona (cercar per “Badalona” dins la pàgina)


http://margaritaxirgu.es/material/dedicat/dedicats.htm